Kadın Kanserleri Ve Akciğer Kanseri

”Kadın Kanserleri ve Akciğer Kanseri” ile mücadelede tanıdan tedaviye yeni gelişmelerin tüm boyutları ile ele alındığı 8. Uluslararası “Yeşeren Bir Bitki” Onkoloji Günleri’ne, Türkiye’de kanserle mücadele alanında önemli roller üstlenen kanserle mücadele dernekleri, 81 ilden kanser hastaları, uluslararası sivil toplum kuruluşları, bilim insanları, uzmanlar, bürokratlar, milletvekilleri, gazeteciler bilgi ve tecrübelerini paylaşmak üzere Muş’ta biraraya geldiler.

Kongre Düzenleme Kurulu adına Genç Birikim Derneği Yönetim Kurulu ve Kongre Başkanı Salih Yüce açılış konuşmasında; ” 8.Uluslararası “Yeşeren Bir Bitki” Onkoloji Günleri’ni tüm imkansızlıklara rağmen Muş’ta gerçekleştirmek bizim için onur ve gurur kaynağı. Birkaç organizasyonu bazı desteklerle yapabilirsiniz veya devam edemeyebilirsiniz. Bizim en büyük kazancımız inananlarımız ve gönüllülerimizdi.Ülkemizdeki son iki yıldır yaşanan olumsuzluklurdan ertelediğimiz onkoloji günlerini bu yıl şartlar ne olursa olsun gerçekleştrmeye kararlıydık. Bugün burada bizlerle beraber olduğunuz, inandığınız ve destek verdiğiniz için teşekkür ediyoruz” dedi.

Salih Yüce konuşmasında 8. Uluslararası “Yeşeren Bir Bitki” Onkoloji Günleri’nin hem eğitsel hem de farkındalık yaratma boyutlarıyla dikkat çekici bir proje olma özelliği taşıdığını belirterek şu ifadeler yer verdi;

”Genç Birikim Derneği olarak en önemli hedeflerimizin başında, toplumun kaynağı olan çocukları ve gençleri kansere karşı korumak geliyor. Kanser çok tehlikeli bir sağlık problemi ve erken teşhis kanser tedavisini kolaylaştırıyor. Bu nedenle kansere karşı ailelerin, çocukların ve gençlerin doğru bilgilendirilmesi hastalığın önlenmesi ve erken teşhis açısından oldukça önemli.

Sınır tanımayan bir hastalık olan kanser alanında, uluslararası ve ulusal düzeyde deneyimlerin ve iyi örneklerin paylaşımı büyük önem taşımaktadır. Bir ülkenin kanser alanında yaşadığı tecrübe, bir diğer ülke için rehber niteliğinde olabilmektedir. Sağlık Bakanlığı’mız, dünyada ve Türkiye’de önümüzdeki yıllarda birinci ölüm nedeninin kanser olacağına önemle dikkat çekmektedir.

Kanser, psiko-sosyal ve ekonomik tarafları olan çok yönlü bir sağlık sorunudur. Bu nedenle ailelerin, gençlerin ve sivil toplum kuruluşlarının kanserle mücadele sürecinde etkin olarak yer alması, kanserle mücadele alanını genişletmekte, güçlendirmekte ve toplumsal bir bilinç yaratılması konusunda yapılan çalışmalara katkı sağlamaktadır. Kansere neden olan tütün, beslenme ve çevresel etmenlerin çok iyi bilinmesi ve başta aileler ve gençler olmak üzere toplumsal bir bilinç yaratılması çocukların ve gençlerin kansere karşı korunabilmesi açısından hayati önem taşımaktadır. Çocuklara, gençlere ve ailelere ulaşmak, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeleri konusunda bilinç kazanmalarını sağlamak kolaylıkla hayata geçebilecek bir konu değildir. Hastalar ve hasta yakınları bu sorunla her gün yüzleşen insanlar olarak, çevrelerine bu konuda bilinç kazandırabilmek için aktif roller üstlenmelidirler.

Hastaların ve kanserle mücadele konusunda çalışan sivil toplum

kuruluşlarının ulusal ve uluslararası gelişmeleri izleyebilmeleri, bunların aktif parçaları olabilmeleri ve tüm bunları paylaşabilmeleri için uluslararası platformlarda yer almaları, yurtdışında ve yurtiçinde düzenlenen faaliyetlere katılmaları gerekmektedir. Onkoloji Günleri bu konuda sivil toplum kuruluşlarına ve gençlik merkezlerine eşsiz bir imkân sunmaktadır. Onkoloji Günleri sayesinde Türkiye’den kansere karşı mücadele eden birçok sivil toplum kuruluşu uluslararası ve ulusal düzeyde ilişkilerini geliştirme fırsatı bulmuştur.

Türkiye kanserle mücadele konusunda dünyaca tanınan çok başarılı bilim insanlarına sahiptir. Kanserin Türkiye’de geçmiş yıllara göre daha az korkulan ve tedavi edilebilir bir hastalık olması gerçeğinin arkasında, Türk Bilim insanlarının büyük mücadelesi vardır. Sivil toplum kuruluşları, tıp dünyasının yaptığı çalışmaların topluma aktarılması ve kansere karşı korunma konusunda büyük bir destek noktası olmuşlardır. Başka bir değişle tıp dünyası, hastalar ve sivil toplum birbirini tamamlayıcı roller üstlenmektedir. Bu kesimler arasında bir işbirliği olmaksızın kanserle mücadele konusunda büyük sonuçlar elde etmek çok zor olacaktır. Diğer taraftan Kansere karşı mücadele eden sivil toplum kuruluşlarının ve gençlik merkezlerinin bu geniş kesim ile bir araya gelmesi ve işbirliği yapmaları, konunun çarpan etkisinin artması ve daha geniş bir çevreye yaygınlaşmasına imkân sağlayacaktır.

Bu yönüyle 8. Uluslararası “Yeşeren Bir Bitki” Onkoloji Günleri hem eğitsel hem de farkındalık yaratma boyutlarıyla dikkat çekici bir proje olma özelliği taşımaktadır. Türkiye’de kanserle mücadele konusunda eksikliği hissedilen konuların başında, sivil toplum kuruluşlarının kanserle mücadele süreçlerine aktif katılımlarının yetersizliği gelmektedir. Bu konuda son yıllarda atılan adımlar bu yetersizliğin giderilmesi konusunda umut verici olmaktadır.

Değerli Konuklarımız;

8. Uluslararası “Yeşeren Bir Bitki” Onkoloji Günleri’ne alanlarında uzman kamu, sivil toplum, uluslararası kuruluş, medya mensupları ve bilim dünyasından temsilcilerin konuşmacı olarak katılmaktadır. 8.Uluslar arası Yeşeren bir bitki onkoloji günleri bu yıl Muş Valimiz Sayın Aziz Yıldırım, Prof. Dr. Vahit Özmen, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, Prof. Dr. Özlem Er, Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Avrupa Birliği Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Muş Valiliği, Muş Alparslan Üniversitesi, Muş İl Sağlık Müdürlüğü ve TİKA’nın destekleri ile düzenlenmektedir. Vali Yardımcımız Sayın Abdulkadir Okay, Pembe İzler Derneği Başkanı Arzu Karataş, Muş İl Sağlık Müdürü’müz Dr. Serdal Türkoğlu, Sakarya İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Aziz Öğütlü programın gerçekleşmesini mümkün kıldı. Kendilerine ne kadar teşekkür etsek az kalır.

Sayın Alper Çiftci, Op.Dr.Nevin Özmen, Op.Dr.Özgür Ömer Yıldız, Aydın Öncel, Dr.Kenan Akpolat, Simona Ene, Nihal Akar, Şakir Çetin, Enver Kıvanç, Mahmut Bayramkan, Dr.Abdurahman Özden, Sevil Gürkan , Güzin Yıldırım, Dr. Orhan Sami Gültekin, Gülenay Pınarbaşı, tecrübeleri ve birikimleriyle bizlere çok önemli katkılar sundular.